Eten bij de buren VERSLAG | Moskee De Koepel | 14 april 2023

14 april 2023 – iftar bij moskee De Koepel

De leden van moskee ‘De Koepel’ hebben ons van harte verwelkomd in de moskee gelegen in het centrum van Borgerhout. De vrouwen mochten plaatsnemen in een zaaltje helemaal boven de moskee, terwijl de mannen via een andere deur werden begeleid naar een zaaltje dat voorbereid was voor de mannen. Onderweg zag je de steeds beschikbare gebedsruimte en de drukke keuken in actie. De tafels werden zeer knap versierd met o.a. een waterfles waarop ‘Ramadan Moubarek’ staat en een welkomstkaartje waarop de volgende Hadith staat:

Degene die een vastende voedt met hetgeen waarmee hij zelf zijn vasten verbreekt, krijgt een beloning die gelijk is aan hem (degene van wie hij het vasten verbreekt), zonder dat de beloning van de vastende persoon enigzins verminderd wordt.

Er waren vooral heel wat bekeerlingen aanwezig, maar ook ‘geboren moslims’. De iftar was open voor iedereen. Enkele bekeerlingen hebben hun verhaal met ons gedeeld, voornamelijk een oudere dame die al 16 jaar moslima is en wiens islamitische praktijken ook een invloed hadden gehad op haar familie. Ze beëindigde haar uitleg met een mooie boodschap om nooit te stoppen met ‘dua’ (vragen tot God). De dames van de Ahmadiyya gemeenschap die aanwezig waren hebben ook heel wat nieuwsgierigheid opgewekt en waren zo vrij om vragen te beantwoorden. Na de gebedsoproep kregen we lekkere harirasoep en verse smoothies en mochten we zelf ons bordje vullen met allerlei lekkers, gemaakt door de leden die vaak koken voor minderbedeelden of bekeerlingen. Tijdens het eten zijn er aan onze tafel interessante thema’s aan bod gekomen die ook de aandacht van andere tafels kregen. We hadden het onder meer over een mogelijkheid van een samenkomst tussen christenen en moslims om samen te bidden; wat ook leidde naar andere onderwerpen zoals waarom (alle) moslims bidden op de manier waarop ze dat doen...

Na het eten was er een islamquiz. De Orbitgroep – koos de naam ‘het verdrag van Abraham’ omdat we allen deel zijn van en geloven in een Abrahamitische religieuze afkomst. En als meest divers groepje qua cultuur en levensbeschouwing hebben we de quiz nog gewonnen ook! We verlieten de plek met elks een doosje Ferrero Rochers en een musk parfum. Dan kwam de avond tot een einde omdat het ook tijd was voor de moslims om het laatste gebed te bidden.

We voelden ons zeer welkom, hebben zeer verrijkende gesprekken gehad waarin we hebben geleerd van elkaar, en hebben ons goed geamuseerd. Kortom, de iftar was meer dan geslaagd!

Verslag: Nihal Taplak - ORBIT Antwerpen

Afbeelding
Iftar De Koepel