Gastvrij tafelen met vluchtelingen

Ingediend door Peter Keersmaekers op vr, 28/10/2022 - 11:22
Logo Attent

Voor de 108ste Werelddag van de Migrant en de Vluchteling (25 september 2022) nodigde Mgr. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, op donderdag 15 september ll. vijf vluchtelingenvrouwen uit, samen met hun kinderen en begeleiders van ORBIT en De Loodsen vzw. Hij stond zelf achter de kookpotten en ging aan tafel in gesprek met de vrouwen uit Nigeria, Suriname, Marokko, Sierra Leone en Guinee, zonder wettig verblijf. Kerknet maakte een filmpje dat je onderaan dit artikel kan bekijken. Lees ook  hoe Tetty Rooze, die namens Orbit vzw deelnam aan de ontmoeting het gebeuren heeft ervaren. 

Ga zelf ook gastvrij tafelen tussen 27 november en 20 december 2022! 

De werkgroep Migratie Diversiteit Gastvrijheid van Attent roept op om het voorbeeld van de bisschop na te volgen tijdens de Advent. 

Hoe pak je dit aan? Hier vind je een mini-handleiding.

Heb je meer vragen? Heb je hulp nodig?
Contacteer
- Kempen: Dorina dorina.pagliaro@bisdomantwerpen.be 0479/266138
- Antwerpen: ORBIT (Peter of Filip) antwerpen@orbitvzw.be 03/541 14 98
- Attent:  attent@bisdomantwerpen.be (Rita) 

 

Tetty Rooze, nam namens ORBIT deel aan de gastvrije ontmoeting. Ze blikt terug: “Het was een hartelijke ontmoeting en de aanwezigheid van 5 kinderen en een hond maakte de sfeer helemaal ontspannen. Bisschop Bonny wilde graag voor hen koken én ook graag hun verhalen horen. En de vrouwen hebben verhalen die de moeite waard zijn om te beluisteren. Amina vertelde dat de opvang haar terug een adres, veiligheid en warmte had gegeven om het leven met haar twee kinderen terug aan te kunnen. Hellen vertelde dat het samenleven in het huis moed gaf om niet enkel de problemen te zien maar ook de positieve, vrolijke kanten in het ontmoeten van de ander. Haar brede glimlach onderstreepte dat. Een andere vrouw vertelde dat de opvang het voor haar mogelijk had gemaakt levensnoodzakelijke medische hulp te krijgen, wat haar op straat-levend zeker niet was gelukt.

De uitleg van Annemie Luyten, de coördinatrice van de Loodsen waar De Overzet een deel van is, bood het kader bij de verhalen van de vrouwen. Uit alles bleek dat als je deze vrouwen zonder verblijfspapieren een toekomst wil geven, je hen niet enkel een bed, een brood en een bad moet geven, maar ook begeleiding om een toekomstperspectief mogelijk te maken. Dat is precies wat Orbit doet via OPT+: zich inzetten voor een structurele oplossing voor en samenwerking rond en met deze groep. Meer achtergrond vind je in dit dit artikel

Organisatie/gemeenschap
ORBIT Antwerpen - Attent - Bisdom Antwerpen