'Geen andere keuze' | Katholieke Werelddag van migranten en vluchtelingen 27/9/2020

Ingediend door Fieke Heremans op di, 22/09/2020 - 10:40
Logo Vluchtelingen

Op de laatste zondag van september, dit jaar de 27ste, staan in de katholieke Kerk migranten en vluchtelingen uitdrukkelijk centraal. Paus Franciscus koos ervoor in 2020 de schijnwerpers te richten op de binnenlandse ontheemden.

De tragedie van de in eigen land ontheemde personen is een van dé uitdagingen van deze tijd. De coronapandemie heeft ze nog verergerd. In zijn boodschap voor de 106de Werelddag Migranten en Vluchtelingen schrijft paus Franciscus: “Deze crisis heeft door haar intensiteit, ernst en geografische omvang vele andere humanitaire noodsituaties die miljoenen mensen treffen, kleiner doen lijken. Ze heeft ook internationale initiatieven en hulp, essentieel en dringend om mensenlevens te redden, verbannen naar het laatste punt van de nationale politieke agenda. Maar dit is geen tijd voor vergetelheid. De crisis die we nu meemaken, mag niet doen vergeten dat er nog veel andere noodsituaties zijn die zoveel mensen doen lijden”.

Daarom breidt paus Franciscus zijn boodschap voor deze Werelddag uit naar al diegenen die als gevolg van het coronavirus geleefd hebben of nog leven in situaties van onzekerheid, verlatenheid, uitsluiting en afwijzing.

Lees hier op de website van ORBITvzw.

Lees hier de volledige brief van Paus Franciscus over de Katholieke Werelddag.

Lees hier de analyse van Geert De Kerpel woordvoerder van de Belgische bisschoppenconferentie.

Lees hier suggesties op Kerknet.be en het actuadossier in Kerk & Leven van deze week.