Solidariteit en religie: LEZING - 11/12/2023

Ingediend door Peter Keersmaekers op wo, 22/11/2023 - 20:45
UCSIA-logo

Samenwerken met religieuze en op geloof gebaseerde solidariteitsorganisaties: Creatief of naïef?

Openbare lezing op 11 december 2023

Personeels- en budgettekorten maken het moeilijk om iedereen de juiste sociale hulp en zorg te bieden. Kunnen politici, beleidsmakers en hulpverleners samenwerken met religieus geïnspireerde zorginitiatieven om dit tekort aan te pakken? Hulpinitiatieven van religieus geïnspireerde organisaties worden vaak met argusogen bekeken. Zijn ze te vertrouwen? Willen ze echt mensen helpen of willen ze alleen maar zieltjes winnen voor hun achterhaalde ideeën? Zijn ze wel emancipatoir genoeg of staat hun liefdadigheidswerk structurele hervormingen in de weg? Kortom, voegen religieuze zorginitiatieven echt waarde toe aan het 'neutrale' zorgsysteem?

Petra Schipper (Protestants Sociaal Centrum Antwerpen), expert in religieus geïnspireerde solidariteit, en Koen Geirnaert (OCMW Gent), expert van een Vlaamse overheidsdienst, bespreken enkele hardnekkige vooroordelen over religieus geïnspireerd sociaal werk.

Dit is de openingssessie van de workshop Geloof in solidariteit, georganiseerd door UCSIA, The Urban Studies Institute en Centrum Pieter Gillis, in samenwerking met Tertio. Wetenschappers en professionals uit de sociale sector zijn van harte welkom om het academische programma op 12 en 13 december bij te wonen.

Practical details

Lecture in English.

Date & Time Monday 11 December 2023, 8 p.m. – 9.30 p.m.

Location University of Antwerp, City Campus Hof Van Liere - F. de Tassis Room Prinsstraat 13, 2000 Antwerp

Registrations You can attend the opening session free of charge, but don't forget to register online.

Inschrijvingen: klik hier.

Organisatie/gemeenschap
UCSIA